Vinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.xVinaora Nivo Slider 3.x

Multian kunnan varautumistoimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi varhaiskasvatuspalveluissa

Maan hallitus päätti jatkaa poikkeusolojen linjauksiaan koskien kouluja ja varhaiskasvatusta ainakin 13.5.2020 saakka. 

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa.

Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti.

Ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät edelleen niin.

Huoltajien tulee ilmoittaa lapsen mahdollisesta osallistumisesta varhaiskasvatukseen edellä mainituin perustein omaan lapsiryhmään puhelimitse tai tekstiviestillä mahdollisimman pian tai viimeistään torstaina 2.4.2020 klo 12.00 mennessä. Kiitos!

Lisätietoja: Päivi Salonen, Sivistystoimenjohtaja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 014 2481 260

Asiointiapua yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville

Multian kunnan sosiaalitoimi tarjoaa asiointiapua yli 70-vuotiaille ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille (kotiinkuljetus on ilmaista).

Yhteydenotot:

Ani Närhi, p. 014 2481 257

Pirkko Sydänmaa, p. 014 2481 250

Multian kunnankirjasto tiedottaa

KIRJASTO ON SULJETTUNA 18.3. – 13.4.2020

 • kirjaston palautusluukku on käytössä, sulkuaikana ei lähetetä muistutuksia eivätkä myöhästymismaksut kerry
 • voit uusia lainasi verkossa keskikirjastot.fi tai sähköpostilla Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Multian kunnan varautumistoimet koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi varhaiskasvatuspalveluissa

Kunta rajoittaa toimintojaan maan hallituksen linjausten mukaisesti 13.4.2020 saakka. 

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa.

Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti.

Ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin. 

Esiopetuksessa korvaavasta opetuksesta ollaan yhteydessä vanhempiin tällä viikolla.

Huoltajien tulee ilmoittaa lapsen mahdollisesta osallistumisesta varhaiskasvatukseen edellä mainituin perustein omaan lapsiryhmään puhelimitse tai tekstiviestillä keskiviikkona 18.3. klo 12.00 mennessä. Mikäli olet jo ilmoittanut asiasta niin Kiitos!

Lisätietoja: Päivi Salonen, Sivistystoimenjohtaja;  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., p. 014 2481 260

Multian kunnan sosiaalitoimen ilmoitus

Suomi toimii poikkeusoloissa ajalla 18.3.-13.4.2020. Mikäli olette yli 70-vuotias ja tarvitsette välttämättömissä asioinneissa perheen ulkopuolista apua, voitte olla yhteydessä Multian kunnan sosiaalitoimeen.

Yhteydenotot:

Ani Närhi, p. 014 2481 257

Pirkko Sydänmaa, p. 014 2481 250

Tiedote: Multian kunnan toimenpiteet koronavirustilanteessa

Maan hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Multian kunnan poikkeusolojen johtoryhmä kokoontui 17.3. aamupäivällä päättämään Multian kunnan toimenpiteistä. Kunnan toimenpiteet löytyvät ao. tiedotteesta. Lisätietoja antaa: Multian kunnan poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja: Noora Pajari, kunnanjohtaja, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. / puh. 014 2481 201.

Multian kunta tiedottaa koronavirustilanteesta kunnan nettisivuilla:  www.multia.fi/korona ja Facebookissa.

Hallitus linjasi 16.3.2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13.4.2020 asti.
Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti.
Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17.3.2020.

HALLITUKSEN LINJAUKSET JA MULTIAN KUNNAN TOIMENPITEET

 1. Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

  Multian kunnan toimenpiteet: Tänään 17.3.2020 vanhemmille lähtee tiedote lasten kotiin jäämisestä.


 2. Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

  Multian kunnan toimenpiteet: Koulutoiminta järjestetään pääsääntöisesti korvaavana opetuksena keskiviikosta 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka. Tiistaina 17.3.2020 on selvitetty etäyhteyksien toimivuus. Lähiopetusta tarvittavien määrä 1-3 luokilta selvitetään, sekä erityistä tukea tarvitsevien määrä. Lähiopetukseen jääville järjestetään koulukuljetus ja -ruokailu. Koulu tiedottaa opetusjärjestelyistä Wilmassa ja koulun nettisivuilla.

 3. Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja - ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

  Multian kunnan toimenpiteet: Koulutoiminta järjestetään pääsääntöisesti korvaavana opetuksena (etäopetuksena) ke 18.3.2020 alkaen.

 4. Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

 5. Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

  Multian kunnan toimenpiteet: Kokoukset tulee siirtää tai pyrkiä järjestämään etänä. Vain välttämättömät, korkeintaan 10 henkilön kokoukset voidaan järjestää (esim. lautakunnat).
  Multian kunnan tilat suljetaan julkisilta kokouksilta ja kokoontumisilta. Kunta kehottaa työntekijöitään välttämään lounasruokailua yleisissä ravintoloissa.

 6. Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.

  Multian kunnan toimenpiteet: Multian kunta sulkee kokonaisuudessaan 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka Kirjasto-kuntotalon, kierrätyspisteen, nuorisotilan, kehitysvammaisten työtoiminnan sekä vanhusten päivätoiminnan.

  Kunnanvirasto suljetaan asiakkailta 18.3.2020 alkaen 13.4.2020 saakka. Tapaamiset hoidetaan ajanvarauksella. Yhteydenotot sähköpostitse tai puhelimitse:

  Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. Puh. 014 2481 200
  Henkilöstön yhteystiedot löytyvät osoitteesta: www.multia.fi
  Henkilöstön sähköpostiositteet ovat muodossa Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 7. Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

  Multian kunnan toimenpiteet: Kielto astuu voimaan 18.3.2020 palvelukeskus Poukamassa ja Omakodilla. Läheisten vierailut ovat mahdollisia vain erityistilanteissa (mm. saattohoito).

 8. Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

  Seututerveyskeskus tiedottaa omissa tiedotuskanavissaan. Lisätietoa löydät täältä: http://seututk.fi/fi-FI

 9. Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.

  Multian kunnan toimenpiteet: Mahdollisuuksien mukaan tehdään etätöitä. Uusia etäyhteyksiä on tilattu ja etätyöhön soveltuvaa laitteistoa kartoitettu.

 10. Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

  Multian kunnan toimenpiteet: Menetellään toimintaohjeen mukaan. Sosiaalitoimeen on perustettu valmiusryhmä kartoittamaan 70 vuotta täyttäneiden avuntarvetta yhdessä Multian kunnan kotihoidon ja seurakunnan kanssa.

 11. Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.

  Multian kunnan toimenpiteet: Ei aiheuta vielä toimenpiteitä, mutta kartoitetaan kunnan sisäisiä siirtoja. Palvelukeskus Poukaman, Omakodin ja kotihoidon henkilöstö tulee turvata ensisijaisesti.

 12. Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.

 13. Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

  Multian kunnan toimenpiteet: Sovelletaan tarpeen mukaan. Vuosilomia voidaan joutua siirtämään tai keskeyttämään. Lisäksi työajoissa voidaan joutua joustamaan.

 14. Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

  Multian kunnan toimenpiteet: Ei aiheuta vielä toimenpiteitä, mutta kartoitetaan työvoiman saatavuutta.

 15. Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

 16. Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

 17. Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

 18. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

 19. Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.

Lisätietoa ja hyödyllisiä linkkejä:

Hallituksen linjaamat toimenpiteet: https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-totesi-suomen-olevan-poikkeusoloissa-koronavirustilanteen-vuoksi

Valtioneuvoston linjaus suosituksista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukio- ja ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen järjestäjille koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi (OKM tiedote 16.3.2020)

Koronaviruksesta ja taudin leviämisen ehkäisystä löytyy kattavasti tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilta: https://thl.fi/fi/

Multian kunnan poikkeusolojen johtoryhmän puheenjohtaja:

Noora Pajari
Kunnanjohtaja
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.
p. 014 2481 201

Työ- ja päivätoiminta suljettu

Kehitysvammaisten työ- ja päivätoiminta on suljettu 16.3. alkaen toistaiseksi koronaepidemian vuoksi.

Lisäksi pyydämme välttämään vierailuja Omakodilla. Mahdollisiin vierailuihin sovelletaan samaa ohjeistusta kuin Poukamassakin.

Toimintaohjeita Poukamassa vieraileville

Kehotamme välttämään vierailuja tartuntatautien leviämisen ehkäisemiseksi. Sovi mahdollisesta vierailusta henkilökunnan kanssa. Tule Poukamaan vain terveenä.

Pese kädet huolellisesti ja käytä käsihuuhdetta

Paras keino suojautua koronavirukselta ja muilta helposti tarttuvilta hengitystieinfektioilta on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. 

Yski oikein

Jos itsellä on flunssaa, sen leviämistä voi parhaiten estää jäämällä kotiin ja yskimällä ”oikein” eli nenäliinaan tai omaan hihaan.

Älä tartuta muita

Jos sinulla on tautiepäily, soita omalle terveysasemallesi tai päivystyspuhelimeen numeroon 116 117. Älä lähde julkisille paikoille tartuttamaan muita. Noudata terveydenhuollon ammattilaisten ohjeita.

Uusia tilajärjestelyjä

Koululaisten ruokailutila on siirretty Kuntotalon aulaan, aulaan ei ole kulkua muilla.

Kuntotalolle on avattu kulku koulun puoleisesta päädystä.

Kulku pukuhuoneiden kautta punttisalille, patjahuoneeseen ja Sinerväsalille. Ovi on avoinna klo 6.00-20.00, hälytysajat normaalit

Käyttäjät ovat vastuussa tilojen asianmukaisesta käytöstä.

Multian kunta varautuu koronavirukseen

Yleistä tietoa koronaviruksesta valtakunnallisesta puhelinneuvontanumerosta 0295 535 535.

 • arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15
 • puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa

THL:

Ajankohtaista koronaviruksesta COVID-19

Usein kysyttyä Koronaviruksesta

Ohjeita epidemia-alueilla matkustaville

Ohjeita Suomeen saapuville matkustajille

THL:n ohjeistus ja tulostettava materiaali käsienpesuun ja yskimiseen

WHO:

Coronavirus disease (COVID-2019) situation reports

How to handwash -poster (pdf)

Miten toimin, jos epäilen tartuntaa?

Jos epäilet itselläsi koronavirustartuntaa, ota puhelimitse yhteyttä omalle terveysasemallesi: Seututerveyskeskus Multian toimipiste puh. 014 269 0160. Virka-ajan ulkopuolella ota yhteyttä Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen puhelinneuvontaan numeroon 116 117.

Potilas haastatellaan puhelimessa ja mikäli alla olevat kriteerit täyttyvät, otetaan hänen yhteystietonsa talteen ja kehotetaan häntä olemaan kotona ja odottamaan lisäohjeita. Kriteerit ovat:

 1. Potilaalla on kuumetauti (kuume yli 38°C), johon liittyy hengitystieinfektion oireita (yskä, hengitysvaikeus)
 2. Potilas on oleskellut Manner-Kiinassa, Etelä-Koreassa, Iranissa tai Italiassa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua tai ollut lähikontaktissa tartunnan saaneen kanssa 14 vuorokauden sisällä ennen oireiden alkua.

Jos sinulla on tautiepäily, älä lähde terveysaseman tai päivystyksen odotustiloihin, ettet tartuttaisi muita. Soita puhelimella ja noudata terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita.

Miten voin estää taudin tarttumisen?

Pese kädet huolellisesti
Paras keino suojautua koronavirukselta ja muilta helposti tarttuvilta hengitystieinfektioilta on huolehtia hyvästä käsihygieniasta. 

Yski oikein
Jos itsellä on flunssaa, sen leviämistä voi parhaiten estää jäämällä kotiin ja yskimällä ”oikein” eli nenäliinaan tai omaan hihaan.

Käytä käsidesiä
Jos käsipesuun ei ole mahdollisuutta, käytä käsidesiä.

Älä tartuta muita
Jos sinulla on tautiepäily, soita omalle terveysasemallesi tai päivystyspuhelimeen numeroon 116 117. Älä lähde julkisille paikoille tartuttamaan muita. Noudata terveydenhuollon ammattilaisten ohjeita.

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta

Koronavirus tarttuu arkielämässä pisaroiden ja suoran kosketuksen kautta. Koronavirus tarttuu THL:n mukaan ihmisestä toiseen pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa, esimerkiksi yskiessä ja aivastaessa. Uuden koronaviruksen leviämistä tehokkaasti pintojen välityksellä ei ole toistaiseksi havaittu. Pintojen osuutta viruksen leviämisessä ei nykyarvioiden mukaan pidetä merkittävänä. (THL:n tiedote 4.3.2020)

THL:n edustajat ovat kertoneet julkisuudessa myös, että oireeton henkilö ei tartuta tautia. Näin ollen esimerkiksi pääkaupunkiseudulla karanteenissa olleiden lasten vanhempia ei ole asetettu karanteeniin, sillä lapset ovat seurannassa pysyneet oireettomina.  

Jos Keski-Suomessa ilmenee tartuntatapaus, terveydenhuolto selvittää heti henkilöt, joiden kanssa tartunnan saanut on ollut kontaktissa. Tällä perusteella arvioidaan, onko hänen läheisiään syytä asettaa karanteeniin tartunnan itämisajan ajaksi. Jos tartunnan saanut henkilö on lapsi tai nuori, arvioidaan myös se, onko syytä asettaa karanteeniin esimerkiksi koulu- tai päiväkotiryhmä. Tätä arviointia tehdään aina yhdessä terveydenhuollon ammattilaisten ja koulun tai päiväkohdin johdon kanssa.  

Jos olet ollut matkalla epidemia-alueella:  Ohje on, että mikäli oireita ei ole, voidaan mennä normaalisti kouluun tai työpaikalle. Jos vähäisiäkin oireita on, tulee olla em. ohjeiden mukaisesti puhelimella yhteydessä omalle terveysasemalle tai päivystyksen neuvontanumeroon, jossa potilas haastatellaan ja sen perusteella annetaan jatko-ohjeet mahdollisten tutkimusten osalta. 


 

Yhteystiedot

MULTIAN KUNTA
Multianraitti 3, 42600 Multia
palveluajat ma-pe 9.00-15.00
014 248 1200
kirjaamo@multia.fi

Navigaatio