Purkuvaiheen tilannekatsaus

A -ja B-rakennusten sisäpurkutyöt ovat pääosin valmiit. Vain pajarakennuksen lattioissa olevat haitta-aineita sisältävät pinnoitteet ovat vielä poistamatta.

Äkkipäätä voisi tuntua siltä, että purkutyö on melkomoista sekamelskaa, mutta tänä päivänä sekin liiketoiminta tulee toteuttaa hyvin suunnitelmallisesti, mikäli yritys aikoo saada palkkansa urakastaan. Kuten muutamista valokuvista on nähtävissä, purettavat huonetilat ovat välillä hyvin siistejä odottaessaan seuraavaa työvaihetta.

Alkavalla viikolla jatkuu ulkopuolisten rakenteiden purkaminen. Viime viikon aikanahan pikkukaivuri jo aloitteli konepurkua irrottelemalla puolet ulkoseinien tiilimuurauksista siisteiksi kasoiksi. Kunhan työmaalle ilmaantuu isompia telakoneita, joilla on riittävästi ulottuvuutta, alkaa vesikattojen purkaminen. Se onkin oikeastaan ensimmäinen työvaihe, jolloin purkajat saattavat saada aikaan pölypöllähdyksiä kun vesikaton puurakenteita irrotetaan ja nostellaan kuljetuskontteihin. Peltikatto kuoritaan auki kuin sillipurkin kansi, jonka jälkeen työmaalle ilmaantuu isokokoinen imuri, joka kerää talteen yläpohjan lämmöneristeet.

Varsinainen oikeasti raskas konepurku alkaa siinä vaiheessa, kun rakennuksista on riisuttu kaikki ikkunat, ovet, kattorakenteet jne. Jäljellä on vain betonirunko. Silloin näemme, kuinka betoni murenee kuin kuivunut savikakku koneen saksilla puristellen. Ja ihmetellään, kuinka ihmeessä tuo rakennus on mahtanut pysyä pystyssä, kun se murenee noin helposti.

Matti Kanko, proj.johtaja